Hoogsensitiviteit

Veel kinderen die nu naar school gaan, lopen tegen bepaalde dingen aan waar leerkrachten en vaak ook ouders, de vinger niet op kunnen leggen. Hierbij kunt u denken aan last hebben van geluiden, geuren, sfeer, kortom: moeizaam omgaan met alle prikkels die binnen komen.

Ook hebben veel kinderen last van allergieën. Sommige kinderen hebben ook ervaringen op paranormaal gebied, die voor ouders vaak niet te begrijpen zijn.

Een ander woord hiervoor is hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Deze kinderen ervaren de wereld anders dan anderen, omdat zij erg gevoelig zijn voor prikkels van binnenuit en ook nog eens van buitenaf. Dat kan angsten, driftbuien, paniekaanvallen enz. veroorzaken. Het kind kan zich onbegrepen voelen en zal zich gaan afzetten tegen “iedereen die hem niet begrijpt”.

Terwijl het erg veel voor komt en er goed mee om te gaan is, zijn veel leerkrachten, opvoeders, niet bekend met HSP. Zij kunnen er dikwijls ook niet goed mee omspringen. Vaak is het handig om hier meer informatie over te krijgen. Het kan raadzaam zijn praktische handvaten te krijgen die de meeste problemen snel helpen verdwijnen of hanteerbaar laten worden.

Ook kan het kind leren om te gaan met de wereld om zich heen en zichzelf beter leren begrenzen en begrijpen.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek.